Diëtist en expert in eetstoornissen
 

DiëtisT &
EXPERT IN EETSTOORNISSEN

over inneke

 
diëtist en voedingsdeskundige in Antwerpen Inneke Meeusen
 
 

In de leer bij de beste diëtisten op vlak van eetproblemen

In het laatste jaar van de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde aan de AP Hogeschool deed ik stage in ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen en in het psychiatrisch ziekenhuis Broeders Alexianen - Ter Berken (Tienen). Ook volgde ik diëtiste Ilse Ulens gedurende enkele maanden in haar privépraktijk in Tienen. Daar kreeg ik belangrijke handvaten aangereikt om zo volledig mogelijk te werken rond eetstoornissen.

 
 
 

Praktijk regio Antwerpen

Na mijn studies ging ik aan de slag als zelfstandige diëtiste. Ik vind het zeer belangrijk om nauw samen te werken met psychologen die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen. Ik geloof immers dat er een bredere aanpak nodig is om het complexe probleem van eetstoornissen te behandelen. Op regelmatige tijdstippen evalueer ik mijn patiënten in samenspraak met psychologen. Zo kunnen we doorgedreven hulp op maat aanbieden. 

 
 

Diëtist is een wettelijk beschermd beroep. In Vlaanderen mogen enkel professionals die een bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde hebben, de titel diëtist gebruiken. 

Om de kwaliteit te garanderen en mijn kennis te verbreden en te verdiepen, volg ik regelmatig lezingen, workshops en bijscholingen.

 
 

Trauma en angsten

Een eetstoornis wordt vaak in stand gehouden door angsten of een trauma. Ook de vele hypes die elkaar voortdurend tegenspreken en de onrealistische beelden op sociale media hebben geen goede invloed op ons zelfbeeld. Niet enkel mensen met een eetprobleem maar ook mensen met een normale relatie tot voeding weten niet meer goed wat gezond is en wat niet. Alsmaar meer mensen kampen met overgewicht, allergieën,  prediabetes, diabetes type 2, prikkelbare darm syndroom, vermoeidheid, concentratiestoornissen,…

 

Coachen naar positief zelfbeeld, gezond eten en bewegen

Ik zie het als mijn missie om mensen op een wetenschappelijk onderbouwde manier – los van alle hypes - bewust te laten kiezen voor de voeding en de beweging die bij hen past. Je hoeft geen sportvrouw of –man met een strikt dieet te zijn om gezond te leven. Het is de bedoeling dat mensen zich letterlijk en figuurlijk goed voelen in hun vel, ongeacht het getal op de weegschaal. De boodschap die ik wil brengen is dat je met kleine veranderingen en inspanningen in je dagelijkse leven grote veranderingen kan teweegbrengen. Dus geen onrealistische doelen die niemand kan volhouden maar doelstellingen die haalbaar zijn voor iedereen.

 
INNEKE-96.jpg
 
 
 

Mensen motiveren om hun leven in handen te nemen en hun eetpatroon en levensstijl te veranderen.

Da's mijn missie.

 
 
 
 

Gezonde voeding en (een beetje) sport: mijn redding

Nu vraag je je waarschijnlijk af of ik dan zelf altijd gezond leef en eet. Wel, ik doe mijn best. Eigenlijk ben ik dat pas bewust beginnen te doen – gezond eten en bewegen – rond mijn dertigste. Ik raakte gewond bij een verkeersongeval en moest maandenlang revalideren. Dag in dag uit pepte ik mezelf op: ik moest en zou er sterker uitkomen. Ik begon gezonder te eten en nam me voor meer te bewegen. Dat laatste was iets moeilijker want elke dag voelde ik wel ergens pijn. Ik moest dus een sport zoeken die bij mij paste. Ik schreef me in in een roeiclub en voelde al snel dat dat mijn sport was.

 
INNEKE-70.jpg
 

Zomer en winter. De kracht in combinatie met water en buitenlucht geven me een enorm ontspannen gevoel. Je kunt me dan ook regelmatig vinden op de roeibaan, maar de boog staat niet altijd even gespannen. Er zijn weken dat ik het roeien niet kan combineren met mijn drukke leven. Ter compensatie probeer ik dan bijvoorbeeld alle verplaatsingen met de fiets te doen en de trap in plaats van de lift te nemen. En zo blijf ik in beweging en gezond.