Diëtist en expert in eetstoornissen
 

de beste therapie voor een eetprobleem

eetstoornis

 
diëtist en voedingsdeskundige in Antwerpen Inneke Meeusen
 
 

Hoe detecteer je een eetstoornis?

  • Vind je het moeilijk om iedere dag keuzes te maken rond voeding?

  • Weet je niet meer wat en hoeveel je dagelijks mag en kunt eten?

  • Heb je het gevoel dat je niet meer kan ontspannen?

  • Voel je je slecht in je vel?

  • Vind je het moeilijk om met je vrienden op café te gaan of samen een broodje of pizza te gaan eten zonder in paniek te raken?

  • Bepaalt de weegschaal je leven?

  • Heb je soms oncontroleerbare eetbuien?

  • Draait je hele leven rond eten maar kun je dit met niemand uit je onmiddellijke omgeving bespreken?

  • Ben je tussen 16 en 99 jaar?

  • Kun je niet meer op je eentje uit de cirkel van wel of niet eten raken?

 
 
 

Hoe pakken we samen anorexia, boulimie en binge eating aan?

Intakegesprek

Ik luister in de eerste plaats naar het verhaal van en achter de patiënt. Voor mij is het belangrijk om te weten met welke eetstoornis de patiënt kampt en waar de oorsprong ligt.

Eetdagboek 

Na de eerste sessie vraag ik om een eetdagboek bij te houden.

eetschema

Tijdens de volgende sessie wordt het dagboek uitgebreid besproken en zoeken we samen naar een haalbaar eetschema. Ik houd rekening met eventuele voorkeuren, angsten,…

systeemanalyse & samenwerking met psycholoog/psychomotore therapeut

Naarmate de sessies vorderen ga ik samen met de patiënt verder op zoek welke systemen er achter bepaalde gewoontes en angsten verborgen zitten. Dan werken we daarrond. Op dat ogenblik schakel ik meestal ook een psycholoog in (voor het geval die dan nog niet bij de behandeling betrokken is).

 

Acceptance Commitment Therapie: zeer goed resultaat in behandeling van eetstoornissen

Als diëtist is het mijn taak om vooral te werken rond voeding. Omdat een eetstoornis vaak slechts het topje van de ijsberg is, probeer ik tijdens mijn behandeling ook uit te zoeken wat er onder de oppervlakte zit. Zo krijgt de patiënt vaak inzichten die zij/hij nooit eerder heeft gelinkt aan het eetprobleem. De behandeling krijgt dan een hele andere wending.

Mijn behandelingen zijn doorweven met ACT. Dat staat voor Acceptance Commitment Therapie. Je gaat de strijd niet aan met vervelende gedachten en gevoelens maar probeert ze net een plaats te geven. Je investeert tijd in zaken die echt belangrijk zijn in plaats van te vast te blijven hangen in hetzelfde probleem. Zo leer je flexibeler om te gaan met problemen. Dat soort therapie bevordert het persoonlijk welbevinden omdat de impact van de problemen op het leven minder groot wordt. Doordat ik nauw samenwerk met gespecialiseerde psychologen, boeken we zeer goede resultaten in onze behandeling.

INNEKE-55.jpg
 
 

Totaalaanpak

Vaak zien we dat het hele gezin (ouders, partners, broers, zussen, kinderen) meelijdt onder de eetstoornis. Ik vind het belangrijk om ook hen te horen en te betrekken in het verhaal. Uiteraard doe ik dit enkel als de patiënt daarin toestemt. Ik maak graag tijd om hen uit te nodigen tijdens de consultaties. Daar bespreken we dan bijvoorbeeld hoe ze kunnen omgaan met eten, koken, inkopen doen en porties.

 
 

Jij bepaalt het tempo, ook al zijn dat soms maar heel kleine stappen.

Ik gebruik geen standaard voedingsschema's en tel geen calorieën. In plaats daarvan ga ik samen met jou op zoek naar veranderingen die haalbaar zijn binnen je dagelijkse bezigheden.

Om te slagen, verwacht ik van jou inzet, eerlijkheid en de wil om dingen te veranderen. Dat kan soms heel confronterend zijn.